Pipere takarítás

Pipere takarítás és nagytakarítás: mi a különbség a kettő között?

Sokszor nem egyértelmű mindenki számára, mi különbözteti meg a nagytakarítást és pipere takarítást, pontosan mik is tartoznak a piperetakarítási feladatok közé?

A nagytakarításról, jellemző feladattípusairól bővebben előző blogbejegyzésünkben olvashatnak.

Amíg a nagytakarítás egy évente 1-2 , illetve 3 vagy 4 alkalommal végrehajtandó rendszeres folyamat, amely során a napi szennyeződések alapos takarítására kerül sor, addig a piperetakarítás sokkal precízebb takarítási forma, ami alatt nem csak az általános napi szennyezettséget, hanem egy esetleges felújítás utáni durvább takarítást is érthetünk, valamint egészen más, erősebb takarítószereket használunk.

Pipere takarítás

A piperetakarítás egy egyszeri alkalommal történő, teljes körű, mindent átfogó takarítási forma, mely során centiméterről centiméterre tisztítjuk meg a terület minden egyes részét.

A legnagyobb tisztaságot ezzel a takarítási móddal tudjuk elérni, hiszen egyetlen részlet sem marad tisztítás nélkül.

A piperetakarítás a takarítandó terület nagyságától, és a szennyezettség mértékétől függően néhány naptól kezdődően akár 1-2 hétig is eltarthat.

Felújítás illetve építkezés után gyakran kérnek pipere takarítást, amibe kifejezetten az erős szennyeződések eltávolítása is bele tartozik (festékfoltok, erős felújítás utáni vastag porréteg, stb.).

Pipere takarítás felújítás után

Ha felújítás után kérnek teljeskörű pipere takarítást, ennek a mértéke különböző lehet, mert beszélhetünk egy egyszerű festésről, de akár vakolásról is, ahol bizony a takarítás erőssége és mértéke is különböző lehet.

Nagyon fontos, hogy a takarító cég megfelelő feltételek között kezdhesse meg a takarítást:

  • vízvételi, és ami nagyon fontos, meleg víz vételi lehetőség
  • víz kiöntésének lehetősége (vakolattal, festékkel teli vödör vizet a wc-be nem öntünk, mert a vízben a vödör alján maradt törmelékek megtapadhatnak, illetve dugulást okozhatnak!)
  • áram vételi lehetőség
  • fűtési lehetőség téli időszakban
  • kivitelezési munkások levonulása
  • zavartalan munkakörülmények (ne legyen már a területen egyéb mozgás)

A pipere takarítási munkálatokat kizárólag a kivitelező cég levonulása után érdemes elkezdeni, amikor a kivitelezők végeztek a felújítással/ építkezéssel.

Pipere takarítás feladatai

Pipere takarításkor a feladatok közé tartozik, hogy az erős szennyeződéseket, akár festékfoltokat is el kell távolítani minden felületről: a nyílászárók tisztítása (ablak- és ablakkeret tisztítása, ajtók- és ajtótokok tisztítása), szőnyegtisztítás, kárpittisztítás, minden felület alapos portalanítása.

A nedves törlés után szárazzal is áttöröljük a felületeket, hogy ne maradjanak foltok, csíkok.

Ilyenkor minden érintett területet ki kell takarítani, építkezési maradványoktól a területet meg kell tisztítani, az adott helyiséget a legapróbb részletekig kitakarítjuk, a lehető legnagyobb figyelmet fordítva a felületek ápolására, állagmegóvására.

Kézi erővel, valamint megfelelő takarítógéppel a fugákat, parkettákat, járólapokat is alaposan megtisztítjuk.

Pipere takarításkor a szőnyegeket is kitisztítjuk, és a konyhában és a fürdőszobában is a legalaposabban takarítunk.

A mennyezet és a csillár sem marad el ilyenkor.

A WC és a fürdőszoba pipere takarítása során eltávolítjuk az erős (akár felújítás utáni festékfoltokat) szennyeződéseket a csempékről, wc csészékről, wc kefe tartóról, zuhanykabinról, majd mindent vízkő mentesítünk, mindent letörlünk fertőtlenítő mosószerrel, tükröket is folt- és vízkőmentesre tisztítjuk

A takarítás legutolsó mozzanata a felmosás és a szellőztetés. Mindig szellőztetéssel zárjuk a takarítást.

Összefoglalva a pipere takarítás nem más, mint egy aprólékos és alapos takarítás, időigényes, nagy odafigyelést igénylő munka, melyet főleg építkezések és felújítások után igényelnek az ügyfelek.