Ablaktisztítás az irodában

Ablaktisztítás technológiák

Ablaktisztítás technológiákkal foglalkozunk most, bemutatjuk előnyeiket, hátrányaikat, és hogy melyiket hol érdemes alkalmazni.

Előző bejegyzésünkben a szőnyegtisztítási technológiákkal foglalkoztunk, most pedig tovább folytatjuk a speciális felülettisztítások elemzését az ablaktisztítással.

Hagyományos, kézi erős ablaktisztítás

A legjobb helyzetben akkor vagyunk, ha az adott ingatlanban az ablakok nyithatók, és/vagy földről lábról, vagy létráról biztonságosan elérhetők. Ebben az esetben egy ablakos szakember a megfelelő eszközökkel, kézi erővel le tudja tisztítani az ablakokat.

Még földről elérhető, de magasabb ablakok esetén a kitolószár segíthet, de véges magasságig. Az igazán magas üvegfalakhoz és ablakokhoz a következő technológiák jelenthetnek megoldást.

Ozmózisos ablaktisztítás

Ezzel a technológiával akár 9-10 méter magasságig fel lehet érni a földről, és vegyszermentesen lehet tisztítani az ablakokat.

Az ozmózisos víz, tökéletesen tiszta vizet jelent, amelyből el lettek távolítva az ásványi anyagok, fémek, baktériumok és algák, és magához tudja kötni a szennyeződéseket. Az 50 fokra felmelegített víz közvetlenül jut a kefefejbe és azonnal, hatékonyan oldja a szennyeződéseket. A tisztítás után cseppmentesre szárad és később szennyeződik újra a felület, mint vegyszeres tisztítás esetén. Nem utolsó sorban a környezetet sem terheli.

Alpin technika

A legmagasabb épületek ablak- és homlokzattisztítására az alpin jelenti az egyetlen megoldást, főleg ha az ablakok belülről nem nyithatók. Ebbe az esetben az épület tetejéről leereszkednek az épület oldalán és kézi erővel és eszközökkel végzik el az alaktisztítást. Ezt a munkát speciális, erre képzett szakemberek végezhetik csak, ha az épület alkalmas rá, és megvannak a megfelelő függesztési pontok.

Ablaktisztítás emelőkosaras autóról

Vannak olyan épületek, melyek ablakaihoz nem lehet közvetlenül a földről elérni és az épület alpin technikára sem alkalmas. Előfordul, hogy növényzet, kerítés, parkoló autók, stb. akadályozzák a munkavégzést. Ilyen esetben emelőkosaras autóval lehet benyúlni az akadályok felett és elérni az ablakokat, majd kézi erővel megtisztítani azokat. Ilyenkor szükség van a kosaras autó kezeléséhez szakemberre és bátor ablakosokra is.

Ablaktisztítás: félévente ajánlott

A fentebbi módszerek árfekvése eltérő, egyértelműen a kézi erős ablaktisztítás a legkedvezőbb és általában az alpin technika a legdrágább, hiszen az a legveszélyesebb is. Már az épületek tervezésénél ajánlott lenne átgondolni, hogy hosszú távon hogy oldható meg a tisztítás. Tapasztalatunk alapján ez sokszor nem történik meg, később pedig a tulajdonosok, üzemeltetők elhanyagolják a kérdést, és csak nagyon ritkán áldoznak a küldő ablaktisztításra. A hosszabb távú koszolódás pedig nehezebb tisztíthatóságot is eredményez. Szakmailag félévente javasolt lenne mindenhol egy ablaktisztítás, akár a nagytakarítás részeként, akár önállóan.