Szőnyegtisztítás az irodában

Két irány az irodai szőnyegtisztításban

A szőnyegtisztítást évente legalább egyszer, de inkább több alkalommal érdemes elvégezni az irodákban. Lehet sokaknak meglepő, de nem mindegy, hogy milyen módszerrel tisztítjuk a padlószőnyegeket, hiszen akár kárt is tehetünk benne. Ma már leginkább két fajta szőnyeggel lehet találkozni az irodákban, irodaházakban és az ezekhez megfelelő szőnyegtisztítási, takarítási módszert fogjuk most bemutatni.

Hagyományos nedves, gépi szőnyegtisztítás

Először beszéljünk a hagyományos padlószőnyegek tisztításáról. Ezeket általában egy vagy több nagyobb darabban ragasztják le a területre, és tisztíthatók nedves, gépi módszerrel.

Ebben az esetben a szőnyegtisztítást egy alapos porszívózással kezdjük, majd következik a tiszttószeres oldat. A szert felvisszük és beledolgozzuk a szőnyegbe. A behatási időt követően kiszívjuk a szennyes vizet a szőnyegből. Szennyezettségtől függően meg lehet ismételni a tisztítást, illetve nehezen elérhető helyeken és egyes foltok esetében kézi erővel is rá lehet segíteni a folyamatra.

Száraz poros szőnyegtisztítás

Újabban elterjedt az irodákban úgynevezett Milliken szőnyegeket használni, melyek kisebb négyzet alakú részekből állnak össze és csak a hozzájuk kifejlesztett száraz poros technológiával tisztíthatók. Tekintettel arra, hogy speciális vegyszer szükséges, ez a módszer költségesebb is, mint a sima nedves tisztítás.

A szőnyegtisztításkor az alapos porszívózást követően a száraz por állagú vegyszert szétszórjuk a szőnyegen, majd a szükséges géppel beledolgozzunk a szőnyegbe. Végezetül ebben az esetben a szennyezett tisztítószert kiszívjuk a burkolatból.  Szükség szerint a megmaradt szennyeződéseket kézi tisztítással is meg lehet próbálni eltávolítani.

A szőnyegtisztítás rendszeresen szükséges

Természetesen egyik szőnyegtisztítási módszer sem garancia a teljes kitisztított szőnyeghez. Csodákat egy felelős takarító cég sem ígér, ugyanis sajnos vannak olyan szennyeződések, melyek nem vagy csak többszöri ismétlés után távolíthatók el a szőnyegről.

Sokszor sajnos a legalább évente, de inkább félévente javasolt nagytakarítások elmaradása miatt, évek alatt a szőnyegbe ivódott ismeretlen eredetű szennyeződések már nem eltávolíthatók. Ezt egy profi takarító cég minden esetben jelzi az ügyfelének.

Amennyiben a partner költségvetésébe egy teljes nagytakarítás nem fér bele, akkor is javasolt legalább részfeladatként a szőnyegek tisztítása, megelőzve ezáltal a hosszú távon foltos, végső esetben pedig cserélendő végeredményt.