A világjárvány hatásai a professzionális takarításra

A világjárvány hatásai:

Csökkenő igény a napi takarítási szolgáltatásra

Kezdjük az elején, 2020-ban a járvány kitörését követően sok cég választotta az otthoni munkavégzés rendszerét, ezért csökkentette a takarítási szolgáltatási igényét vagy teljesen meg is szűntette azt. A partnerkapcsolatok megmaradása érdekében a szolgáltatóknak rugalmassággal és megértéssel kellett kezelniük az akár hétről hétre változó igényeket. Ezek a folyamatos, biztos bevételekben nagy veszteséget jelentettek a takarító cégeknek.

Növekvő kereslet a fertőtlenítési munkákra

Ezzel párhozamosan azonban megjelentek a sürgősségi fertőtlenítési munkák, valamint a hatalmas igény a kézfertőtlenítőkre, mint higiéniai fogyóanyag. Fertőtlenítési munkákat kértek megelőző jelleggel, valamint igazolt fertőzött kolléga után. Ezek a kérések hihetetlen nagy flexibilitást igényeltek a takarító cégektől és sokszor akár 24 órán belüli rendelkezésre állást.

Alapvetően a felületi fertőtlenítés egy nagytakarításhoz hasonló munka, melyben a kollégák által kézzel, lábbal érintett felületek kerülnek fertőtlenírtőszeres tisztításra a bejárattól hátrafelé haladva védőfelszerelésben. Emellett azonban megjelentek a légnemű fertőtlenítési módszerek, az ózonos, valamint a hidegködképzős, melyekből gyorsan ki kellett képezni magukat a szolgáltatóknak.

Visszatérés a korábbi gyakorlathoz, megváltozott igényekkel

Tapasztalatunk szerint az igény a járvány harmadik hullámától folyamatosan csökkent, a cégek visszatértek irodáikba, megtanultak együtt élni a járványhelyzettel. Nyom nélkül azonban nem tűnt el a vírus gondolata a takarításból.

Változások a napi takarításban

A napi takarításban egyre jellemzőbb, hogy elvárt a felületek fertőtlenítőszeres kezelése a korábbi egyszerűbb tisztítószerek helyett. A kézfertőtlenítők elengedhetetlen kellékei maradtak a munkahelyeknek. Nem ritka továbbá az sem, hogy cégek átálltak a hibrid munkavégzésre, azaz otthoni és irodai jelenlétet váltogatják, ezáltal kisebb kihasználtsággal működnek a munkahelyek, melyek kisebb takarítási igényt hoznak magukkal. A mellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy bár az infláció is magas, de a járvány a tisztítószerek- és eszközök további áremelkedését is okozták.