Takarítócég vagy saját takarítók?

Takarítócég vagy saját takarítók alkalmazása? Mi a különbség a kettő között?

Előnyök és hátrányok

Takarítócég megbízása helyett sok esetben döntenek a cégek saját takarító alkalmazása mellett. Vajon mi ennek az oka? Milyen előnyei és hátrányai vannak, ha egy cég nem takarítócéget, hanem saját takarító személyzetet alkalmaz?

Sokak szerint olcsóbb a saját takarító alkalmazása, mint a takarítócég megbízása

Megrendelő oldaláról a takarítócéggel szemben a saját takarító melletti döntésben legtöbbször az ár a meghatározó.

Van, aki szerint gyorsabb, rugalmasabb a saját takarító alkalmazása, mint a takarítócég megbízása

Megbízhatóbbnak tartja, precízebbnek és ellenőrizhetőbbnek, ha saját kézben tartják a takarítást, ilyenkor a kontroll saját kézben tartásáé a főszerep.

Bármely szempontot is vesszük alapul, vajon milyen mértékben térül meg a későbbiekben, illetőleg megy a későbbiekben a takarítás, illetve egyéb körülmények rovására?

A saját takarító alkalmazása mellett szól a takarító személyzet bérezése: olcsóbbnak tűnhet, mint egy komplex takarítási szolgáltatást igénybe venni egy takarítócégtől.

Vajon valóban költséghatékonyabb a saját takarítók alkalmazás, mint egy takarítócég munkája?

Vegyük figyelembe az egyéb járulékos költségeket és ezzel járó problémákat:

  • a Megrendelő kötelessége a bejelentés, majd később a táppénz, szabadság, helyettesítés kérdése,
  • a Megrendelő feladata az eszközök beszerzése, javítása illetve pótlása (Itt említhetjük azt is, hogy egy háztartási felhasználásra szánt eszközzel nem érhető el ugyanaz az eredmény, mint amit ipari felhasználásra gyártanak. Illetve nagyon ritkán rendelkezik a takarító egytárcsás súrológéppel vagy víz szívóval, gőzborotvával vagy magasnyomású mosóval, melyeket a nagyobb lélegzetvételű takarításokkor használunk)
  • nem beszélve a takarítás minőségének ellenőrzéséről: Saját alkalmazottjaik közül kell, hogy végezzék az ellenőrzést is, mely újabb erőforrásokat vesz el az egyéb saját munkafolyamataiktól nap, mint nap.

Ez minden olyan járulékos költség és probléma, amely nem a Megrendelő vállát nyomják, amennyiben egy professzionális takarítócéget vesz igénybe.

Takarítócég megbízásának előnyei

Amennyiben egy takarító szolgáltatót vesz igénybe, a Megrendelőnek ettől kezdve nem okoznak problémát a fentiek.

  • Nem a Megrendelő feladata a bejelentés, helyettesítés kérdése, a szabadság, esetleg táppénz.
  • Nem a Megrendelő feladata az eszközök és vegyszerek beszerzése.
  • Probléma kezelés esetén nem kell konfrontálódni a takarítóval, ha probléma van a munkavégzésben.

Takarító cég igénybevétele esetén a számonkérés sokkal egyszerűbb, a nem megfelelő takarítás esetén a vállalkozó területileg képviselő kollégája intézi a problémák kezelését, így van felelőse a takarításnak.

A felelősség vállalása is nagyon fontos, az anyagiakat is érintő szempont.
Akár történetesen lopás vagy rongálás történne, az már komoly anyagi következményekkel járhat. Itt nem csak arra gondolunk, hogy elismerésre kerül-e a felelősség, hanem hogy képes-e egy takarító például egy több százezres kárt megtéríteni?

Egy felelősségteljes takarítócég mindenképpen rendelkezik felelősségbiztosítással. Ebben az esetben tehát egy biztosító társaság fogja kárunkat megtéríteni, nem pedig a vállalkozás vagy magánszemély. Ez bizony megfontolandó különbség.

A költségek felülvizsgálva, a takarítócégtől vásárolt szolgáltatás sokkal olcsóbbnak, költséghatékonyabbnak bizonyul a saját állománnyal történő takarítással szemben, nem beszélve a hatékonyság javulásról és az ellenőrizhetőségről.