Környezettudatos takarítás az irodában

Környezettudatos takarítás az irodában

Környezettudatos takarítás terén keresgélve, számos otthoni praktikát lehet találni az interneten könnyen elkészíthető, természetes alapanyagokból előállítható tisztítószerekről és takarítási módszerekről. Gondoljunk például a citrom és a szódabikarbóna végtelen felhasználási területére. A professzionális takarításban ezek viszont legtöbbször nem alkalmazhatók, hiszen a minőségi és időhatékony takarításon van a hangsúly.

A mai világban azonban szerencsére már hozzáférhetőek olyan környeztbarát termékek és praktikák, melyeket a takarító cégek is tudnak alkalmazni.

Környezettudatos takarítás során a takarító cég által alkalmazott környezetbarát tisztítószerek és eszközök:

  • Biológiailag lebomló, citromsav alapú tisztítószerek preferálása, melyek nem terhelik a környezetet
  • Újrahasznosított, környezetbarát csomagolású termékek beszerzése
  • Újrahasznosított műanyagból készült takarítóeszközök beszerzése
  • Mikroszálas rongyok mosása, ezáltal hosszabb élettartama, kevesebb hulladék keletkezik
  • Biológiailag lebomló szemeteszsákok és újrahasznosított papírból készült higiéniai fogyóanyagok beszerzése és népszerűsítése az ügyfeleknél

Környezettudatos takarítás módszertan

Fontos, hogy a takarítók tisztában legyenek a tisztítószerek megfelelő hígítási arányaival, ezáltal nem pazarolnak az adott szerből.

Mindig az adott terület kihasználtsági és szennyeződési fokának megfelelő takarítási gyakoriságok megállapítása.

    • Például, ha egy teljesen padlószőnyeggel borított irodában hibrid munkavégzés miatt a teljes kapacitásnak csak napi 30-40%-át használják, akkor nem feltétlenül szükséges a teljes területet minden nap felporszívózni, ezáltal energiát és időt spórolva, nem beszélve arról, hogy kevesebbszer lesz szükség porzsák cserére és kevesebb hulladék keletkezik
    • A szemeteszsákok cseréjénél is figyelni lehet arra, hogy irodai környezetben, ahol főleg papír hulladék kerül a kukákba, nem kell minden nap cserélni. Ezért a feladatleírásainkban szükség szerinti cserét szoktunk írni, így a takarító csak a szennyezett zsákokat cseréli. Kevesebb műanyag hulladék termelődik így. Természetesen a konyhákban és mosdókban a csere nagyobb gyakorisággal indokolt a hulladékok jellegéből fakadóan.

Környezettudatos takarítás a professzionális takarítócégek világában

A fentebbi példák a környezettudatos takarításra vonatkozóan fokozatosan épülnek be a professzionális takarítás világába és a módszerek, termékek kínálata folyamatosan növekszik.

A Dr Clean Kft. csapata törekszik arra, hogy ügyfeleivel közös megegyezés alapján fokozatosan vezesse be a környezetkímélő módszereket. Pályázataink során egyre többször találkozunk a környezettudatossággal, mint elvárással, így idő kérdése, míg ez a téma is alapvetővé válik a piacon.